
Als u van werkgever verandert, kunt u ervoor kiezen uw opgebouwde pensioen over te dragen aan de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever. Dit wordt waardeoverdracht genoemd. Een voordeel van waardeoverdracht is dat u uw totale pensioen bij elkaar houdt. Maar de vergelijking van de pensioenplannen van uw oude en nieuwe werkgever bepaalt vooral of waardeoverdracht gunstig voor u is of niet. Dit is vaak niet gemakkelijk en daarom is het aan te bevelen om de hulp in te roepen van een onafhankelijke financieel adviseur.
Wilt u uw pensioen overdragen van APS naar een andere pensioenuitvoerder? Vervolgens moet u dit aanvragen binnen twee jaar na uw ontslag. Waardeoverdracht is alleen mogelijk van of aan een pensioenuitvoerder zoals beschreven in de Pensioenlandsverordening overheidsdienaren.
Welke informatie ontvang ik nog steeds van APS?
Als u niet langer werkt bij een werkgever die is aangesloten bij APS maar nog steeds pensioenrechten bij APS heeft, ontvangt u elk jaar een pensioenoverzicht van APS. Dit geeft aan hoeveel pensioen u hebt opgebouwd met APS. Controleer de gegevens in dit overzicht zorgvuldig en neem contact met ons op als er iets mis is.
Als u later met pensioen bent gegaan, ontvangt u vanaf dat moment een jaarlijks pensioenoverzicht van APS met vermelding van het pensioen dat APS aan u heeft uitgekeerd. U kunt dit overzicht ook gebruiken voor uw belastingaangifte.
Via onze website kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen bij APS.
Wordt mijn pensioen verhoogd?
Na uw pensionering heeft u waarschijnlijk recht op een Cost of Living Adjustment (COLA). Dit betekent dat uw pensioen zal worden aangepast aan de stijgende kosten van levensonderhoud. Dit is geen jaarlijkse aanpassing.
De overheid bepaalt deze COLA en wanneer deze wordt toegekend. De consumentenprijsindex van het voorgaande jaar is de maatstaf voor de COLA. Voor deelnemers die al vóór 1998 aan de pensioenregeling hebben deelgenomen, wordt de mogelijke COLA toegepast op de kostprijs van levensonderhoud. Dit gebeurt alleen als uw laatste bij APS aangesloten werkgever hiermee instemt. Voor deelnemers die na 1998 aan de pensioenregeling zijn begonnen, wordt de COLA toegepast op de pensioenuitkering.
LET OP: de pensioenregeling van APS gaat waarschijnlijk in 2019 veranderen. De sociale partners hebben hierover in 2017 overeenstemming bereikt. De wijzigingen moeten nog door het Parlement worden goedgekeurd.
Wat is er geregeld voor mijn overlevende familieleden?
Als u als oud-deelnemer nog APS-aanspraken heeft bij APS, is er ook een weduwenpensioen voor uw huwelijkspartner en een wezenpensioen voor uw eventuele minderjarige kinderen.
Weduwnaarspensioen
Het pensioen van de weduwe (er) is een voordeel voor uw echtgenoot / echtgenote na uw overlijden. Het huwelijk moet zijn gesloten voordat je 62 jaar bent geworden. Als je samenwoont zonder getrouwd te zijn, is er geen weduwe (n) pensioen voor je partner. Uw partner ontvangt het pensioen van de weduwe (er) vanaf het moment van uw overlijden tot zijn of haar overlijden.
Als u sterft als u niet langer samenwerkt met de overheid, ontvangt uw partner een weduwenpensioen dat 70% is van het ouderdomspensioen dat u heeft opgebouwd met APS. Dit percentage kan anders zijn als je eerder getrouwd was.
Klik hier voor meer informatie over het pensioen van de weduwe (re).
Wezenpensioen
Het wezenpensioen is een voordeel voor uw kinderen als u sterft. Het wezenpensioen wordt uitgekeerd aan kinderen tot de leeftijd van 21 of 25 jaar als zij nog studeren of niet in staat zijn voor zichzelf te zorgen vanwege ziekte of invaliditeit.
Klik hier voor meer informatie over het wezenpensioen.